Vil du bli trikkefører eller T-banefører?
Vurderer du å bli trikkefører eller T-banefører hos oss? Her finner du relevant informasjon for deg.
Kollektivtransporten er avhengig av dyktige medarbeidere. Derfor er vi på stadig jakt etter nye T-bane- og trikkeførere som får byen til å gå rundt.
Om rekruttering og opplæring
- Vi rekrutterer førere fire til seks ganger i året.
- Opplæringsperioden er i dag ca 9 uker for trikkeførere, og 12 uker for T-baneførere
- Du får aspirantlønn under opplæringen.
- Du blir ansatt som fører etter bestått aspirantkurs.
Les mer på denne siden om hvilke minimumskrav du må oppfylle for å kunne bli trikkefører eller T-banefører.
Hvem er du?
Våre førere er Sporveiens ansikt utad. Du må kjenne deg igjen i våre verdier som pålitelig, engasjert, og samhandlende. I tillegg er det essensielt at du er kundeorientert, ansvarsbevisst, punktlig og har gode holdninger. For å søke som fører må du fylle kravene nedenfor.
Søkere må oppfylle følgende kvalifikasjonskrav
Trikkeførere
- Du må ha fylt 20 år innen kursstart.
- Du må ha førerkort klasse B.
- Du må ha bestått videregående skole.
T-baneførere
- Du må ha fylt 20 år innen kursstart.
- Du må ha bestått videregående skole.
- Vil du jobbe deltid må du ha minst 2 års arbeidserfaring.
- Vil du jobbe heltid må du ha minst 5 års arbeidserfaring.
Vi vurderer ikke kandidater som ikke innfrir disse kravene.
Ønskede egenskaper
- evner å prioritere sikkerhet ved å like rutiner, detaljer og regler
- bevarer roen under press
- trives godt i eget selskap og komfortabel med ensformig arbeid
- er serviceinnstilt og løsningsorientert
- er punktlig og presis
- erfaring med å jobbe turnus
Alle som ønsker plass på ett av våre førerkurs må bestå helsesjekk hos vår bedriftshelsetjeneste og ha god hørsel og godt fargesyn. Gode kommunikasjonsevner på norsk og engelsk, muntlig og skriftlig, er en forutsetning for å kunne bli både trikkefører og T-banefører.
Søknadsprosessen
Her får du svar på ofte stilte spørsmål rundt søknadsprosessen. Vi behandler ikke søknader utenom søknadsfrister, fordi vi mottar svært mange søknader på disse stillingene. Søknader som ikke kommer inn via vårt rekrutteringssystem blir ikke vurdert.
Først vurderer vi alle innkomne søknader og CVer.
Kandidater som vurderes aktuelle får etter søknadsfrist tilsendt personlighetstest og evnetester som måler reaksjonsevne, konsentrasjonsevne, simultan kapasitet og norskkunnskaper.
Oppnår du tilfredsstillende skåre på evnetestene, vil du bli invitert til å gjennomføre et lydintervju. I lydintervjuet vil du bli stilt noen spørsmål som er sentrale for stillingen. Intervjuet vil foregå ubemannet og automatisk.
Går du videre fra lydintervju, vil du bli invitert til et digitalt informasjonsmøte med andre kandidater og representanter fra Sporveien. Etter informasjonsmøtet gjennomfører vi individuelle speedintervjuer (korte intervjuer på ca. 20 minutter) som går over Teams. Her møter du en representant fra Sporveiens rekrutteringsteam og en seksjonsleder fra Trikken eller T-banen.
Dersom du etter speedintervjuet er aktuell for videre prosess, vil du bli innkalt til et dybdeintervju med gjennomgang av personlighetstest. Denne gjennomgangen vil også være sammen med en rekrutteringskonsulent, en seksjonsleder og en representant fra en fagforening i Sporveien.
Kandidater som tas videre etter dybdeintervju inviteres til helsekontroll og bakgrunnssjekk. Bakgrunnssjekken gjennomfører av et eksternt firma som heter Semac. Helsetesten går i hovedsak ut på å undersøke at du har normal god helse, fravær av kroniske sykdommer, godt syn og hørsel. Helsekontrollen gjennomføres av vår bedriftshelsetjeneste og de forholder seg til Statens jernbanetilsyns helseforskrift.
Består man bakgrunnssjekk og helsekontroll, vil du bli tilbudt et jobbtilbud med betingelsen at du består opplæringskurset.
Består du alle stegene ovenfor, vil du bli tilbudt et jobbtilbud med betingelsen om at du består opplæringskurset.
Utdanning og kurs
For å bli fører må du gjennomføre og bestå et opplæringskurs. For trikkeførere varer dette i ca 9 uker, mens det for T-baneførere tar nærmere 12. Her får du svarene du lurer på rundt opplæringsperioden for trikk- og T-banefører:
Uavhengig om du søker heltid eller deltid, vil kursperioden for både trikk- og t-banefører være på fulltid. For trikkeførere går kursene på kveldstid, mandag til fredag mellom klokken 16.00 og 23.00. Søker du deg til T-banen vil kurs for deltidsansatte gå på kveldstid, mandag til fredag, mellom klokken 16.00 og 22.00. Kurs for fulltidsansatte på T-banen legges til dagtid, mandag til fredag, mellom klokken 08.00 og 16.00.
Utdanningen består av både teori, praktiske øvelser, samt flere muntlige og skriftlige eksamener som må bestås. I kjøreukene (praksisperioden) følger man instruktørens turnusplan. Dette innebærer at du i disse periodene må jobbe både på dag- og kveldstid. Aspirantene blir fortløpende vurdert gjennom utdanningsperioden. Disse vurderingene er avgjørende for om man kan gå opp til eksamen. Bestått kurs er en forutsetning for å få tilbud om fast kontrakt som fører etter endt utdanning.
Kursene for både heltid og deltid tilsvarer en fulltidsstilling underveis i hele opplæringen.
- For trikkeførere går normalt teoridelen for både deltids- og heltidskursene på kveldstid etter klokken 16, mandag til fredag.
- For T-baneførere går normalt teoridelen av deltidskurset på kveldstid etter klokken 15, mandag til fredag. Teoridelen av heltidskursene går på dagtid, mandag til fredag.
Ja, du får lønn som aspirant i opplæringsperioden. Aspiranter lønnes to lønnstrinn under ferdigutdannede førere.
Nei, dette er en krevende utdanning. I praksisperioden jobber du turnus, og da må du også opprettholde kravene til hviletid.
Vi setter opp utdanningskull fortløpende med de som er tatt ut som føreraspiranter.
Dersom du ikke skulle bestå en eksamen eller en test vil din instruktør foreta en vurdering om denne kan tas på nytt eller ikke. Dersom man får en ny sjanse og stryker igjen må man avslutte kurset.
Arbeidstid
Som fører jobber du i turnus, og det er litt forskjell på om man er deltidsansatt eller heltidsansatt.
Deltid
Som deltidsansatt tjenestegjør du på lørdager og søndager og jobber i en turnus med to helger på og en helg av. I tillegg er det mulig å søke noen ekstravakter i måneden som tildeles ved behov.
Stillingen utgjør ca 30 % stilling, og den kan derfor ikke kombineres med annet fulltidsarbeid. Både førere av trikk og T-bane må jobbe fire uker i sommerferien de første 8 årene man er ansatt.
Heltid
Som heltidsansatt jobber du i en fast seksukers turnus. I denne perioden er det forskjellige typer tjenester fra morgen til kveld i en strukturert form.
Tidligste morgentjeneste pr. i dag begynner ca. kl. 04.00, og seneste kveldstjeneste slutter ca. kl. 02.00. I løpet av seks uker er det to arbeidshelger med jobb både lørdag og søndag.
Endringer i turnus kan forekomme.
Lønn som trikkefører eller T-banefører
Stillingen lønnes i lønnstrinnskala 10-15 (for tiden kr. 492,342 - 512,342 i fulltidsstilling) + turnustillegg.
Hvilket lønnstrinn du får avhenger av din lønnsansiennitet. Denne beregnes ut fra all dokumentert arbeidspraksis du har hatt fra fylte 18 år, dersom arbeidsmengden har vært 15 timer eller mer per uke. I tillegg tas militærtjeneste (i Norge), lærlingtid og om du har vært selvstendig næringsdrivende (ved utskrift fra Brønnøysundregisteret) med i beregningen.
Uniform
Alle våre førere i Sporveien Oslo må bruke uniform og følge vårt reglement når det gjelder bruk av arbeidstøy. Alle nyansatte vil få tildelt uniform i løpet av kursperioden og vil få opplæring i vårt reglement knyttet til bruk.
Bli en del av Sporveisfamilien
Ta en titt på våre ledige stillinger og se hva som passer for akkurat deg.